Schakel eerst de alarmlichten aan en trek een fluovestje aan. Controleer dan of er gewonden zijn. Is dat het geval, verplaats hen niet en verwittig meteen de hulpdiensten via het nummer 112 (algemeen noodnummer). Beschrijf kort de situatie en geef de precieze plaats van het ongeval door. Een team van hulpverleners wordt ter plaatse gestuurd. Ook de politie wordt verwittigd. Je kan daarna jouw gevarendriehoek plaatsen (30 meter vóór het ongeval op een gewone weg en 100 meter vóór het ongeval op een snelweg).
Zorg voor een vrije verkeerscirculatie
Vielen er bij het ongeval geen gewonden? Kunnen de wagens worden verplaatst om het verkeer door te laten? Idealiter teken je de plaats van de betrokken voertuigen (volg de contouren van de wielen) met krijt op de weg af vóór ze worden verplaatst. Vrees je dat de andere bestuurders geen juiste versie van de feiten zullen geven en dat geen enkele getuige uw versie kan bevestigen, verwittig dan de politie vóór de voertuigen worden verplaatst.
Aanrijdingformulier
Voor jouw verzekeraar is het aanrijdingsformulier erg belangrijk om de omstandigheden van het ongeval te begrijpen. Hij baseert zich op dat document om te beslissen wie aansprakelijk is voor het ongeval en om de uitbetaling van schadevergoedingen te versnellen. Waren bij het ongeval meer dan 2 voertuigen betrokken, vul dan een aanrijdingsformulier in met elk van de andere bestuurders.
Verzamel bewijzen
Probeer een schriftelijke verklaring van eventuele getuigen te noteren. Neem foto’s van de voertuigen, van de plaats van het ongeval en van de verkeersborden. Die kan je bij het aanrijdingformulier voegen. Slaat een bestuurder die bij het ongeval betrokken was op de vlucht, noteer dan zijn nummerplaat en probeer de gegevens van eventuele getuigen te noteren. Je kan daarna klacht indienen bij de politie.